Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Kadonneet Ihmiset / Suntuubin sivusto  ja Facebook Kadonneet ihmiset ryhmä

/ Etusivu / Mitä tehdä kun joku katoaa / Täällä ohjeita miten toimia

Nimi: Jyri Suominen
Sähköposti: kadonneet.ihmiset@gmail.com
Lähetetty: 21.06.2010
01:35
Otsikko: Täällä ohjeita miten toimia, mitä tehdä jne.
Kopioi tämä, täydennä vastaukset ja tiedot, sitten liitä lopullinen katoamis kirjoitus tänne.

* Kadonneen henkilötiedot ja valokuva

* Vaatetus ja muut tuntomerkit

* Katoamisaika ja -paikka

* Mitä kadonnut oli tekemässä tai minne matkalla?

* Todennäköiset kulkureitit

* Kulkuväline ja muut varusteet

* Terveydentila / Sairaukset

* Mistä kadonnutta on jo etsitty?

* Mahdolliset harrastukset

*Muita tietoja/asioita


*****

Katoamispaikan etsintä ja haravointi
-Lähistöllä olevat kaupat, yritykset ja ostoskeskukset, nuorisotalot ja lähimetsät.
Näissä paikoissa olevat vartijat/jäjestyksenvalvojat/huoltomiehet/siivoojat jne.
heiltä kannattaa kysellä kuvan kera.

-Noista ylläolevista paikoista antakaa vartijoille kuvat ja tuntomerkit, jos heillä on tallentava videovalvonta josta vartijat/henkilöstö voi ottaa kopion ja selvittää liikkuiko kohdehenkilö/kadonnut yksin vai keiden kanssa ja toimittaa tallenne poliisille jatkotutkimuksia varten.
Videotallenteet voivat olla kestoltaan 5 päivää - joitakin kuukausia.

Nakkikioskille/kioskeihin voi pyytää laittamaan katoamisilmoituksen näkyville.

-Satamat ja satamahenkilöstölle kannattaa antaa tiedot, etsintäkuulutettujen kuvia on myös tummien ikkunoiden takana kun ihmiset noudevat laivaan jne.

-Onko kadonnut uhannut kadota tms.
-Onko kadonneella tyttö/poikaystävää tms.

Omaisten pitää painostaa poliisia siihen että poliisi laittaa medioille uutisen/tiedotteen henkilön katoamisesta, eli katoamisilmoitukset esim. lehteen tulee ainoastaan poliisin suosituksesta.

Miksi ihminen katoaa? Ja minne?

Kun katoamisilmoitus tehdään, tapausta alkaa tutkia paikallispoliisi. Se käy yhdessä omaisten kanssa läpi kadonneen henkilön taustoja. Poliisi selvittää kadonneen elämäntavat ja pyrkii saamaan kokonaiskäsityksen siitä, minkälaista elämää henkilö on viettänyt. Myös itsemurhan mahdollisuus otetaan huomioon.

Paikallispoliisi tutkii tavallisimmat katoamiset. Jos tapaukseen epäillään liittyvän rikos, juttu voidaan siirtää keskusrikospoliisille.

- Poliisi suorittaa katoamisissa aina tietyt alkutoimet, joilla turvataan asian ratkaisu myöhemmässä vaiheessa. Jos vaikka kymmenen vuoden kuluttua löytyy luuranko jostakin, saamme siitä dna:n, jota voidaan verrata. Näin ihminen voidaan tunnistaa myös jälkeenpäin, rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo.

Ihmisen ruumis muuttuu kesäaikaan nopeasti. Noin kuukauden kuluessa ruumis etenee luuranko –asteelle.

Ihaksinen toteaa, että tietyntyyppisissä katoamisissa voidaan olettaa, ettei ruumis löydy helposti.

- Jos henkirikoksen uhria ei löydy tapahtumapaikalta, se on silloin kätketty jonnekin. Toisinaan ruumista ei löydy ollenkaan, kuten Jari Aaltosen tapauksessa on käynyt.

Läheisen katoaminen tuottaa omaisille paljon kysymyksiä. Poliisin tutkinnan kannalta työ vaikeutuu aina, kun ruumista ei löydy.
Oma asia


Poliisi ei suinkaan kaikkia katoamisia epäile automaattisesti henkirikoksiksi. Tutkintalinja riippuu myös henkilön omista taustoista.

- Jos henkilö on ollut mukana järjestäytyneessä rikollisuudessa, silloin kynnys epäillä henkirikosta on pienempi kuin tavallisen ihmisen kohdalla.

- Jos ihmisellä ei ole ollut viitteitä itsetuho –aikeista, eikä katoamiseen näyttäisi liittyvän tapaturmaa (hukkumista), silloin poliisi ottaa henkirikoksen mahdollisuuden huomioon.

- Ei tässä maassa ”noin vaan kadota”. Sellainen omasta halusta tapahtuva katoaminen on pidemmän päälle mahdotonta. Yhteiskunnassamme kaikki toimii sosiaalitunnuksen kautta, Mika Ihaksinen sanoo.

Jos perheenisä katoaa, vaimo tekee katoamisilmoituksen ja mies löytyy ulkomailta, poliisi ei voi ilmoittaa perheenisän olinpaikkaa ellei hän itse sitä halua.

- Se ilmoitetaan, että hän on löytynyt. Jos ihminen on täysi- ikäinen eikä hänellä ole esimerkiksi lapsen elatusmaksuja rästissä, se on hänen oma asiansa. Joidenkin ulkomaalaisten kanssa on joskus tapahtunut näin.

http://www.alibi.fi/alibin-parhaat/vuodessa-katoaa-2000-ihmista-missa-he-ovat

Ryhmä facebookissa
Kadonneet Ihmiset


katoamis tiedot voi lähettää myös osoitteeseen
kadonneet.ihmiset@gmail.com

Vastaa tähän
Nimi: Jyri Suominen
Sähköposti: kadonneet.ihmiset@gmail.com
Lähetetty: 21.06.2010
01:37
Otsikko: Täällä ohjeita miten toimia, mitä tehdä jne.
Lisäys

Katoamisilmoituksen tekeminen

Ennen kuin teet katoamisilmoituksen, varmista, ettei kadonnut henkilö ole mennyt sukulaisten tai ystävien luo, kesämökille tai muuhun vastaavaan paikkaan. Jos henkilö on kadonnut aiemminkin, tarkista paikka, josta hän aiemmin löytyi. Tarkista myös asuinympäristö ja soita lähialueen sairaaloihin ja terveyskeskuksiin. Ne saattavat kuitenkin vaitiolovelvollisuuteensa vedoten kieltäytyä antamasta minkäänlaisia tietoja.

# Tee katoamisilmoitus henkilökohtaisesti poliisiasemalla. Ota mukaan tuore valokuva kadonneesta. Poliisi haluaa tietää kadonneen henkilötiedot, hänen tuntomerkkinsä ja mahdollisen kulkuvälineensä. Etsintä helpottuu, jos poliisi saa tietoa myös kadonneen taustasta, mielentilasta, suunnitelmista, rahavaroista ja muista varusteista.

# Poliisille on selvitettävä, millaisella alueella ja kuinka laajalti etsintöjä on jo tehty. Vältä jälkien sotkemista sillä alueella, jolla kadonnut viimeksi nähtiin.

# Jos kadonnut löytyy tai tulee itse kotiin, on poliisille ilmoitettava siitä heti.

Tunnistamista helpottavat tuntomerkit:
# Henkilötiedot: nimi, henkilötunnus, osoite ja puhelinnumero.

# Tuntomerkit: ikä, pituus, paino, ruumiinrakenne, hiusten väri, pituus, muoto ja mahdollinen kaljuuntuminen, silmien väri, silmälasit, sekä erityistuntomerkit (proteesit, kuulolaitteet, raajan puuttuminen tai muu invaliditeetti, tatuoinnit, ontuminen tai muu liikkumisen erityispiirre).

# Vaatetus: vaatteiden malli, merkki, väri, repeytymät, paikkaukset, jalkineet sekä mahdolliset reput, kassit tai salkut.

# Mahdollinen kulkuväline: polkupyörän merkki, väri ja malli; mopon tai moottoripyörän merkki, väri, malli ja rekisteritunnus; auton merkki, väri, malli, rekisteritunnus sekä vuosimalli, tyyppi ja erityistuntomerkit; veneen malli, rekisteritunnus ja mahdolliset erityistuntomerkit.

*****

Kadonneiden etsintä

Poliisi vastaa kadonneen henkilön etsinnästä sisämaassa ja sisävesialueilla. Merellä etsinnästä vastaa rajavartiolaitos.

Kadonneen henkilön etsintä käynnistetään, jos kadonneen epäillään joutuneen hengenvaaraan, onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi. Etsinnät käynnistetään nopeasti, jos kadonnut on lapsi, vanhus tai sillä tavoin sairas ihminen, ettei hän kykene huolehtimaan itsestään. Etsintöjen käynnistämiseen vaikuttaa myös säätila.

Poliisilain perusteella poliisi voi määrätä jokaisen 18-54-vuotiaan tehtävään kykenevän henkilön avustamaan kadonneen etsinnässä ja ihmishengen pelastamisessa sekä määrätä annettavaksi poliisin käyttöön täyttä korvausta vastaan kohtuullisessa määrin tarpeellisia teknisiä välineitä ja muita tarvikkeita.

Lisätietoja kadonneen henkilön etsinnästä saa paikallispoliisilta.

http://www.laaninhallitus.fi/poliisi/home.nsf/pages/CB85A019E022B7E6C2256B9E003F2C37?opendocument

Vastaa tähän
Nimi: Muuan
Lähetetty: 23.08.2010
15:57
Otsikko: Rikos
Mites sitten, jos kadonneiden etsijä onkin tuomittu rikollinen??? Eikö olisi oikein, että kadonneen omaiset tietävät tästä?

Vastaa tähän
Nimi: Kristian
Sähköposti: dankristian6667@gmail.com
Lähetetty: 23.10.2011
19:00
Otsikko: Täällä ohjeita miten toimia, mitä tehdä jne.
Kuinka kauan aikuisen ihmisen täytyy Suomessa olla kadoksissa, ennen kuin hänestä voidaan tehdä katoamisilmoitus? Missään ei tunnu olevan tuota em. tietoa.

Vastaa tähän
Kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä!

©2019 Kadonneet Ihmiset - suntuubi.com